Топ 10 трендови на пазарот на екстракт од растенија во 2021 година, под влијание на епидемијата

- 2021-03-30-

До крајот на 2020 година, чизмите на епидемијата сè уште не паднаа, а црните лебеди сè уште летаат на небото. Во таков „мрачен час“, светот доживува тешка економска рецесија и пад на глобалната трговија. Првиот приоритет за сите земји во светот е да обезбедат безбедност на храна и безбедност на резерви на храна. Какво влијание има ова врз индустријата за исхрана и здравје? Кој е идниот тренд на индустријата? Кои се несигурните флуктуации?

На 17-ти декември, „15-тиот форум за иновации и развој на природен екстракт и развој на индустријата за природни состојки“ спонзориран од Кинеската трговска комора за увозници и извозници на лекови и здравствени производи се одржа во CPHI Expo во новиот меѓународен изложбен центар во Шангај. На состанокот, кинеската медицина и здравствени производи увоз и извоз на стопанска комора во растителни екстракти директор на гранка г-дин Ченг-Вен hangанг го сподели избивањето на "ефектот на новата круна на пазарот на додатоци на храна", во-длабочината на толкувањето на додатоци на храна и растителни екстракти развој тренд на пазарот, нека биде во иднина развојот на исхраната и здравствената индустрија е полн со доверба.

01. Економското закрепнување е далеку далеку, но индустријата за додатоци на храна го надминува трендот

По епидемијата, економијата нема да се врати во нормала подолго време. Тоа е, во сегашната ситуација, не постои начин да се вратиме таму каде што бевме пред пандемијата без вакцина или раширена имунизација. Ова е најлошиот можен избор со кој би можеле да се соочиме. Тоа би значело дека ќе имаме голема криза од која ќе треба долго време да се опоравиме.

Какви промени ќе ни донесе овој економски модел?

1) Прво, трговскиот протекционизам и трговските војни ќе бидат норма за долго време;

2) Луѓето се помалку се склони да одат на одмор во странство и да посетуваат помалку меѓународни изложби и конференции. Концептот на глобално село ќе биде заборавен долго време.

3) Политиките за помош и издавањето на преплавени валути што треба да се усвојат ќе имаат големо неизвесно влијание врз економскиот тренд по епидемијата;

4) Преголемиот развој на Интернет, воден од домашна работа и епидемии, ќе го промени однесувањето на луѓето.

Но, за индустријата за додатоци на храна, епидемијата го повлече овој тренд. На пример, во Соединетите Држави, на почетокот на епидемијата, посетите на главните медиумски страници, како што се Твитер и Редит, за производи за зајакнување на имунитетот се зголемија за 4,4 пати, посетите на антиинфламаторни производи се зголемија за 2,8 пати, посетите на производите од бозел се зголемија за 16,6 пати, посети на ехинацеа 9,4 пати и посети на витамин Ц и Д повеќе од тројно. Во овој вид сообраќај, продажбата на САД значително се зголеми во март витамински минерали, аминокиселини, дигестивни ензими, додатоци на храна и други производи.

02. Рапидно растечкиот глобален пазар за растителни екстракти се очекува да порасне за 16,5% во иднина

Глобалниот пазар за екстракти од растенија достигна 23,7 милијарди јуани во 2019 година и се очекува да достигне 59,4 милијарди јуани во 2025 година, со сложена стапка на раст од 16,5% од 2019 до 2025 година. Развој на фитохемијата во текот на изминатата деценија, глобалната просечна стапка на раст од околу 5 %, бидејќи луѓето се загрижени за ефектите од синтетички додатоци, растителни лекови, екстракт од билки за да се подобри разбирањето на здравствените придобивки и растителни екстракти активности за истражување и развој на растот и популарноста на храна за погодност, индустријата за храна и пијалоци е исто така зголемена побарувачка за растителни екстракти. Затоа, пазарот за растителни екстракти рапидно ќе расте во иднина.

И покрај брзиот раст во азиско-пацифичкиот регион, големината на американскиот пазар, aвонче за глобалниот пазар на садење, останува голема. Според NBJ, вкупната продажба на хербални додатоци во исхраната во САД достигна 9,602 милијарди американски долари во 2019 година, потроши 750 милиони долари повеќе отколку во 2018 година и зголемување од 8,6% од 2018 година. Од 2000 година, американскиот пазар доживеа негативен раст само во 2003 и 2010 година Вкупниот тренд расте, со стапка на пораст од околу 5%, а стапката на раст се очекува да надмине 10% во 2020 година.